Imprimanta 3D

Imprimanta 3D10 case pe zi, organe personalizate de transplant și mâncare pentru toată planeta, ba chiar și pentru Marte!

Nu, nu este o nouă ofertă electorală, ci viitorul care se întâmplă chiar azi, sub ochii noștri.

Trăim vremuri în care ce se prefigura ieri ca fiind de viitor și lumea privea neîncrezătoare, azi deja e trecut și pare banal.

Imprimantă 3D?

S-a afirmat că ea reprezintă cea de a doua revoluție industrială, iar rezultatele apar, pe zi ce trece, tot mai spectaculoase.

Desigur, funcționează tot pe principiul unei imprimante 2D, adică în plan orizontal X-Y, dar mai are adăugat încă unul vertical, Z.

Există un soft care secționează virtual modelul în multe straturi orizontale pe care apoi le adaugă unul peste altul, până la finalizare.

Se construiesc astfel, prin printare 3D, diverse obiecte, elemente, piese și prototipuri folosite în industrie, materiale de 10.000 de ori mai rezistente ca oțelul, în arhitectură, în animație la caractere pentru stop-motion, în medicină pentru studiul tomografiilor și al ecografiilor și evident în geospațial, hărți în relief pe baza curbelor de nivel.

Firma americana 3D Systems a scos imprimante care fac prăjituri din ciocolată și zahăr, cu arome de vanilie, mentă, merișoare, cireșe și pepene, greu de realizat prin metodele tradiționale.

S-au făcut piese imprimate 3D pentru avioane, o fetiță născută fără degete a primit cadou o mână robotică listată la imprimantă 3D de un grup de elevi americani din statul Michigan, s-a realizat primul pistol metalic printat 3D, capabil sa traga 50 de focuri fara a se dezintegra sau strica, și pe care și-l poate printa oricine, acasă.

Astronomii trimiși în spațiu de NASA își vor putea face singuri, de-acum, piesele de schimb necesare, tot cu ajutorul unei imprimante 3D, așa cum se fac dispozitive medicale, piese de aeronave si chiar organe pentru transplant.

Compania Anjan Contractor a primit 125.000 de dolari de la NASA, pentru realizarea unei imprimante 3D care să tipărească mâncare, ceea ce va rezolva problema hranei în lungile călătorii spațiale, dar și a foametei de pe glob, care este din ce în ce mai mare, cu cât resursele se împuținează.

Aceste alimente 3D vor conține doar ingredientele de bază ale hranei, eliminând deșeurile alimentare și, evident, vor putea fi folosite și pe Marte, unde nu există mâncare.

Ce ne-ar mai putea aduce viitorul? O imprimantă, de exemplu, care să realizeze obiecte create doar cu puterea minții, așa cum toți copiii își doresc, să facă diverse obiecte, doar imaginându-le…

Dar și asta s-a făcut deja! Compania Thinker Thing din Chile anunță realizarea unor obiecte reale îndrumând imprimanta doar cu puterea minții, într-un experiment ce combină interfața creier-computer cu o imprimantă 3D.

Ce ne va mai aduce viitorul? Stați pe-aproape, vom afla mâine, poate chiar azi.

Articol scris de

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.Câmpurile obligatorii sunt marcate *

Blue Captcha Image Refresh

*