Conform Bibliei, Sodoma şi Gomora erau două dintre cele cinci cetăţi aflate la sud de Marea Moartă şi care au fost distruse din poruncă divină, din cauza desfrânării locuitorilor, dintre aceştia rămânând în viaţă doar Lot şi cele două fiice ale sale, care au dat naştere la doi fii, Moab şi Ben-Ammi (Facerea 19:31-38).
Dar au existat cu adevărat aceste oraşe?
Unde era locaţia lor exactă?
După îndelungi cercetări, arheologii au decis că Sodoma s-ar fi putut afla pe actualul sit arheologic de la Bad edh-Dhra din Iordania, iar Gomora putea fi pe situl de la Numeira, ambele în statul Iordania, la sud de Marea Moartă, siturile datând din Epoca Bronzului, în apropiere aflându-se şi Muntele Sodoma.
Ploaia de pucioasă şi foc despre care vorbeşte Biblia că ar fi căzut din cer (Geneza 19:24-25) este explicată ştiinţific ca fiind probabil o erupţie vulcanică, ori un cutremur care a dat naştere unui incendiu imens, ce a ars totul în câteva clipe, fapt care explică urmele de arsuri şi de sulf rămase pe pietre.
Zidurile înalte descoperite indică statura înaltă a vechilor locuitori, şi de semnalat că tot aici s-au găsit şi urmele unor piramide în scări, asemănătoare cu cele egiptene.
Articol scris de Iulia Toyo