În data de 12 februarie este Ziua Internațională a copiilor soldați.
Mii de copii, băieți și fete, sunt înscriși în grupurile armate ca soldați, bucătari, mesageri, etc., un fenomen care afecteaza aproape 300.000 de copii din mai multe țări de pe continentul african.
Privaţi de drepturile copilăriei, cu grave consecințe fizice și psihice, ei sunt victime, martori ai conflictului sau forțaţi să ia parte la acesta, reduşi la slugărnicie, abuzaţi, exploataţi, răniți.
În 2014 în Sudanul de Sud, 12 000 de copii cu vârsta cuprinsă între 11-17 ani au fost recrutaţi si folosiţi ca soldați de către forțele armate. Unii au luptat peste 4 ani și mulți nu au fost niciodată la școală.
În Africa Centrală, ONG-ul Salvați Copiii a numărat până la 10.000 de soldați copii, și încă 40 000 de la izbucnirea crizei din RDC, când unii copii au fost obligați prin forță să lupte, iar alţii au ales acest mijloc doar ca să fie hrăniți și îmbrăcați. Potrivit ONU, alţi copii-soldați se găsesc în Uganda, Republica Democratică Congo, Sudan și Mali.
UNICEF, Organizația Națiunilor Unite și numeroase ONG-uri de protecție a drepturilor copilului se mobilizează împotriva acestor practici și cer eliberarea și reintegrarea copiilor în viața civilă, pentru a le oferi asistență medicală, consiliere, acces la programe de formare la nivel comunitar.
Articol scris de Iulia Toyo