Mitul Arsenie Boca

Părinte ieromonah, teolog și pictor de biserici ortodox român, Arsenie Boca s-a născut la 29 septembrie 1910 în Vața de Sus, Hunedoara, și a decedat la 28 noiembrie 1989, la Sinaia.
Este considerat ca fiind unul dintre cei mai mari duhovnici români din secolul XX, la mormântul său de la Mânăstirea Prislop perindându-se zeci de mii de pelerini.
După Liceul național ortodox „Avram Iancu” din Brad, Hunedoara, absolvit ca șef de promoție în 1929, a urmat Academia Teologică din Sibiu, apoi cursurile Institutului de Arte Frumoase din București – cu o bursă de la Mitropolitului Ardealului Nicolae Bălan, dar audiază și cursuri la Facultatea de medicină ținute de profesorul Francisc Rainer și prelegerile de Mistică creștină ale profesorului Nichifor Crainic de la Facultatea de Teologie din București.
Traduce Scara dumnezeiescului urcuș scrisă de Ioan Scărarul în 5 luni, pictează scena care îl reprezintă pe Mihai Viteazul de la Ateneul Român, călătorește la Muntele Athos pentru a aduce manuscrisele românești și grecești ale Filocaliei.
În Vinerea Izvorului Tămăduirii din anul 1940 a fost tuns în monahism, iar în 1942 a fost ridicat la treapta preoțească și numit stareț al Mânăstirii Brâncoveanu pe care a renovat-o, și de asemeni a pictat biserica de la Drăgănescu, Giurgiu.
Fost stareț la Mănăstirea Brâncoveanu de la Sâmbăta de Sus și apoi la Mănăstirea Prislop, Arsenie Boca a fost închis de securitate în Brașov, dus la canal, apoi la Jilava, datorită afinităților și participării active la mișcarea legionară.
În jurul mormântului său, în ultimul timp s-a dezvoltat o adevărată industrie: acolo, dar și pe internet, se vând icoane, cruci, portofele sfințite – adică trecute pe la mormânt – lucru „dovedit” cu biletul de tren !?, ba chiar și magneți de frigider cu chipul lui încrustat – vânduți de producător cu câțiva bani și revânduți apoi cu prețul chiar și de 10-20 de ori mai mare. Până și în China se fac icoane cu chipul lui, acolo Arsenie Boca fiind confundat cu IIsus Hristos.
Hotelurile și pensiunile din jurul Mânăstirii Prislop nu mai fac față, de fapt se vinde orice obiect ce se poate lega de numele lui – și orice se poate lega de numele lui!, românii fiind foarte inventivi, iar banii curg în valuri.
Unii vorbesc despre minuni, alții le deconspiră, cel mai celebru exemplu fiind Crucea lui Boca, din Biserica „Sfânta Treime“ din Şchei, Braşov, care de fapt nu i-a aparținut niciodată.
Răspopit de însăși BOR, pentru legăturile sale periculoase cu legionarii, Arsenie Boca a devenit acum o mină de aur pentru buzunarul imens al aceleiași nesătule BOR, care, după ce a traversat o perioadă în care se mira, prin reprezentanții săi cei mai înalți, de unde a apărut celebritatea lui și pe ce se bazează, acum a hotărât să-l sanctifice.
Au apărut multe articole despre el, se vând multe cărți scrise de el ori despre el, de asemeni au apărut și filme youtube, din care vă prezentăm unul și vă așteptăm opiniile legate de acest subiect:

La Prislop e nebunie,
Viii mor și morții-nvie!!!!!

O icoană plânge-n hohot,
Iară banii curg, în ropot…

În alai de pelerini,
Boca, Boca, vin creștini…

O industrie grozavă
Face munți de bani, pe tavă,

Bani, bani, bani în portofele,
Ca să scăpăm de belele!!!!

Zis-a BOR-ul dus de vânt
Că Boca va fi uns sfânt,

Marele vizionar
Și-un picuț legionar…

Pentru unii e profet,
Pentru alții… zaiafet!

Vin creștini, batalioane,
Și aruncă milioane,

Și în prea-slăvit sobor,
Cresc dolarii pentru BOR!

Boca nu e moca
Boca nu e moca

Articol scris de

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.Câmpurile obligatorii sunt marcate *

Blue Captcha Image Refresh

*