Muzica Stelelor

Muzica StelelorStele dezvoltă vibraţii sonore pe care nu le auzim pentru că undele de sunet care se propagă în interiorul sferelor stelare provoacă modificări de presiune care duc la mici vibrații periodice ale luminii. Dar spațiul dintre stele și noi este mai gol decât vidul cel mai perfect realizabil pe Pământ și, spre deosebire de lumină, sunetul nu poate călători într-un vid. În plus, sunetul stelelor ar fi prea grav pentru urechea umană.

Pentru a studia frecvențele de rezonanță ale Soarelui, se utilizează o stație de observație situată în Antarctica, sau se pot trimite instrumente în spațiu, de exemplu satelitul SOHO – Solar and Heliospheric Observatory. Mai există şi reţelele Gong (Global Oscillations Network Group), care includ șase instrumente identice situate în Hawaii, California, Chile, Insulele Canare, India și Australia.

Vă prezentăm aici o reconstituire audio a observațiilor astronomice, modelată de un sintetizator software-ul în care au fost create 100 de oscilatoare pe fiecare stea.

De asemenea, transpoziţia celor 18 octave este necesară pentru a asculta echivalările acestor vibrații în domeniul audibil.

Articol scris de

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.Câmpurile obligatorii sunt marcate *

Blue Captcha Image Refresh

*