Cea mai veche peşteră pictată din lume

Cea mai veche peşteră pictată din lumeGrota Chauvet sau Combe d’Arc este o peşteră din Franţa, din regiunea Rhône-Alpes, decorată în paleolitic.

Pe pereţii ei se găsesc o mie de picturi şi gravuri, dintre care 420 sunt animale reprezentate într-o mare diversitate de tehnici, care reflectă ideea artei preistorice, ca fundament de netăgăduit al artei moderne.

Ea prezintă un mare interes științific, atât din punct de vedere paleontologic, dar şi ca artă murală, datând de aproximativ 35000 ani.

Picturile din perioada Aurignacian depun mărturie despre gama largă de tehnici (prepararea pereților, gravuri, urme digitale, amprentele, picturi, perspectiva de cercetare, etc.).

Pe lângă animalele domestice întâlnite de obicei în peşteri, acum apar animale periculoase, ca lei, rinoceri, mamuţi, un craniu de urs întronat pe un bolovan şi înconjurat de altele pe jos, un cuplu jumatate om, jumătate animal, în care bărbatul are cap de bivol iar femeia este jumătate leoaică, scene de vânătoare realizate prin suprapunerea imaginilor, ceea ce sugerează iluzia de mişcare.

Din anul 2014, peştera Chauvet face parte din patrimoniul mondial.

Articol scris de

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.Câmpurile obligatorii sunt marcate *

Blue Captcha Image Refresh

*