Icoana îngerească de la Piatra Scrisă

Icoana îngerească de la Piatra ScrisăOdată cu începerea construirii tunelului pentru calea ferată Caransebeş – Orşova s-a descoperit, pe peretele muntelui, o icoană de o frumuseţe rară, despre care se spune că nu a fost pictată de mâna omului.

Icoana Sfintei Treimi se află pe bolta capelei de la Piatra Scrisă, pictată direct pe stâncă, poate de vreun înger, după cum afirmă localnicii.

Unii istorici spun că acolo ar fi existat o grotă în care a locuit un călugăr, probabil Sfântul Nicodim, iar prima atestare este din anul 1788, locul fiind încă de atunci cunoscut ca „Stânca Sfintei Treimi“, iar în anul 1822, pictorul Moise Buru Scriitoru a restaurat icoana minunată.

Mai târziu, prin anul 1929, familia Dragomir a ridicat în memoria fiicei lor, o capelă de 8 metri lungime şi 4 metri înălţime, iar în 1930, Episcopia Caransebeşului a ridicat o casă cu etaj pentru personalul monahal şi o clopotnită, astfel apărând aşezarea monahală numită Schitul de la Piatra Scrisă.

Când s-a început construirea căii ferate dintre Caransebeş şi Orşova, localnicii au fost împotriva continuării tunelului, iar inginerul Mihlheisen a schimbat planul lucrării, deviind ieşirea tunelului spre Armeniş, la câţiva metri înspre apus de icoană.

Tradiţia locală spune că e bine să arunci un bănuţ în grota de lângă capelă şi să-ţi pui o dorinţă, iar Sfânta Treime ţi-o va îndeplini, dacă ai inima curată.

De această icoană sunt însă legate şi multe miracole de însănătoşiri ale drept-credincioşilor care au îngenuncheat înaintea ei.

Articol scris de

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.Câmpurile obligatorii sunt marcate *

Blue Captcha Image Refresh

*