La Universitatea Tehnică Darmstadt din Germania, cercetătorii au făcut un experiment ce pare puţin neobişnuit: au stocat lumina timp de un minut într-un cristal, împreună cu informaţiile sale digitale codificate.
Acest procedeu se foloseşte în experimente de stocare a memoriei şi informaţiilor cuantice.
Experimentul, deoarece păstrează proprietăţile cuantice ale luminii, deschide calea construirii de memorii cuantice pe bază de lumină, sau altfel spus, a comunicaţiilor cuantice.
De menţionat că într-un minut, perioada în care lumina a fost oprită în cristal, datorită vitezei sale de 300 de milioane de metri/secundă, lumina poate călători 18 milioane km – de patruzeci de ori drumul dintre Pământ şi Lună.
Experimentul a fost posibil prin transformarea coerenţei luminii în coerenţă atomică, cu ajutorul unui efect de interferenţă cuantică, ce face ca mediul opac al unui cristal să devină transparent, apoi cu o rază laser s-au suprapus atomii cristalului în două stări, iar cu un al doilea fascicul l-au oprit pe primul şi trasparenţa, apoi au blocat suprapunerea prinzând cea de-a doua rază laser în interior.
Recuperarea informaţiilor stocate s-a făcut cu succes, obţinând din acestea o imagine de 100 micrometri lungime.
Experimentul uimitor continuă cu încercări de a stroca substanţe diferite şi în intervale de timp mai mari.