Misterele Bibliei7: Faraonii şi Exodul

Misterele Bibliei: Faraonii şi ExodulBiblia ne spune numele fiilor lui Israel care au intrat în Egipt împreună cu Iacov, tatăl lor, însă nu specifică niciunde numele faraonului egiptean din vremea Exodului, când Moise a despărţit apele, conducându-şi poporul spre libertate.

« Iar fiii lui Israel s-au născut în număr mare și s-au înmulțit, au crescut și s-au întărit foarte, foarte tare, și s-a umplut țara de ei. Dar s-a ridicat alt rege peste Egipt, care nu cunoscuse pe Iosif. Acesta a zis către poporul său: „Iată, neamul fiilor lui Israel e mulțime mare și e mai tare decât noi. Veniți dar să-i împilăm, ca să nu se mai înmulțească și ca nu cumva la vreme de război să se unească cu vrăjmașii noștri și, bătându-ne, să iasă din țara noastră!” »… Atunci Faraon a poruncit la tot poporul său și a zis: „Tot copilul de parte bărbătească, ce se va naște Evreilor, să-l aruncați în Nil, iar fetele să le lăsați să trăiască toate!” (Biblia/Vechiul Testament/Ieșirea/Capitolul 1)

După încadrarea cronologică a evenimentelor biblice, multe teorii au fost avansate, însă nu există niciun consens asupra identităţii faraonului despre care se vorbeşte în Exod :

– ca încadrare în timp, faraonul Exodului ar fi putut fi Amenhotep al II-lea

– predecesorul lui Amenhotep, Thutmose al III-lea, ar fi singurul faraon care a stăpânit timp de 54 de ani, timp suficient încât să fie pe tron din momentul plecării lui Moise şi până la întoarcere, el putând fi faraonul care a dat naştere evenimentelor

– deşi menţionat în Vechiul Testament, pentru Ramses cel Mare nu există dovezi documentare sau arheologice care să dovedească implicarea sa

– Merneptah este o altă supoziţie datorată de astă dată unui poem, de asemeni fără vreo confirmare documentată.

Faraonul ce stăpânea Egiptul pe vremea opresiunii şi a Exodului rămâne încă un mister nedezlegat de veacuri.

Articol scris de

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.Câmpurile obligatorii sunt marcate *

Blue Captcha Image Refresh

*