Biblia ne spune numele fiilor lui Israel care au intrat în Egipt împreună cu Iacov, tatăl lor, însă nu specifică niciunde numele faraonului egiptean din vremea Exodului, când Moise a despărţit apele, conducându-şi poporul spre libertate.
« Iar fiii lui Israel s-au născut în număr mare și s-au înmulțit, au crescut și s-au întărit foarte, foarte tare, și s-a umplut țara de ei. Dar s-a ridicat alt rege peste Egipt, care nu cunoscuse pe Iosif. Acesta a zis către poporul său: „Iată, neamul fiilor lui Israel e mulțime mare și e mai tare decât noi. Veniți dar să-i împilăm, ca să nu se mai înmulțească și ca nu cumva la vreme de război să se unească cu vrăjmașii noștri și, bătându-ne, să iasă din țara noastră!” »… Atunci Faraon a poruncit la tot poporul său și a zis: „Tot copilul de parte bărbătească, ce se va naște Evreilor, să-l aruncați în Nil, iar fetele să le lăsați să trăiască toate!” (Biblia/Vechiul Testament/Ieșirea/Capitolul 1)
După încadrarea cronologică a evenimentelor biblice, multe teorii au fost avansate, însă nu există niciun consens asupra identităţii faraonului despre care se vorbeşte în Exod :
– ca încadrare în timp, faraonul Exodului ar fi putut fi Amenhotep al II-lea
– predecesorul lui Amenhotep, Thutmose al III-lea, ar fi singurul faraon care a stăpânit timp de 54 de ani, timp suficient încât să fie pe tron din momentul plecării lui Moise şi până la întoarcere, el putând fi faraonul care a dat naştere evenimentelor
– deşi menţionat în Vechiul Testament, pentru Ramses cel Mare nu există dovezi documentare sau arheologice care să dovedească implicarea sa
– Merneptah este o altă supoziţie datorată de astă dată unui poem, de asemeni fără vreo confirmare documentată.
Faraonul ce stăpânea Egiptul pe vremea opresiunii şi a Exodului rămâne încă un mister nedezlegat de veacuri.
Articol scris de Iulia Toyo