De-a lungul timpului, oamenii s-au întrebat mereu unde se află Arca lui Noe, corabia imensă construită din îndemn divin pentru a salva familia şi animalele de marele potop din anul 3300 î.Hr., realizată cu lemn gofer, necunoscut ingineriei maritime.
Deşi geologii spun ca planeta noastră n-a cunoscut niciodată un potop global, asupra faptului că aceasta este o poveste adevărată au căzut de acord evreii ortodocşi, creștinii și musulmanii, dar şi alte popoare ce păstrează povestiri asemănătoare în mitologia lor, ca sumerienii, în Epopeea lui Ghilgameş, ori grecii în povestea lui Pyra și Deucalion.
Textul biblic indică muntele Ararat ca fiind locaţia vechii ambarcaţiuni, ba chiar întreaga regiune muntoasă a Armeniei.
Astfel, în urma numeroaselor cercetări de până acum, s-au localizat trei variante în care Arca s-ar putea afla:
– pe vârful muntelui Ararat, unde o imagine din satelit arată o zonă numită „anomalia de pe muntele Ararat”
– situl Durupinar, în apropierea Vârfului Ararat
– în estul Turciei, la 4000 metri pe muntele Ararat, unde s-au găsit structuri de lemn vechi de 4800 de ani, perioadă care ar putea coincide cu cea a potopului, şi printre care existau şi cuşti de lemn pentru animale.
Această regiune va intra în Patrimoniu International UNESCO şi săpăturile arheologice vor continua până la dezlegarea misterului.
Articol scris de Iulia Toyo