Preistorie : Little Foot, decan al omenirii, dinainte de Lucy

Preistorie : Little Foot, decan al omenirii, dinainte de LucyȘtiința paleoantropologică afirmă că cei mai vechi hominizi cunoscuți sunt Australopithecus. Această familie a trăit în urmă cu 4 – 1.5 milioane ani, în Africa. Din sânul său a apărut omenirea, de aproximativ 2,4 milioane de ani.

Originea acestei familii părea să se fi situat în Africa de Est, unde Lucy a fost descoperită în 1974 în Etiopia, și datează de 3,2 milioane de ani. Dar studiul unui schelet de Australopithecus din Africa de Sud, Little Foot, descoperit la sfârșitul anilor 1990 la Sterkfontein lângă Johannesburg, sugerează că Africa de Sud ar putea, de asemenea, să fie unul dintre leagănele omenirii.

Această fosilă este încă în curs de eliberare din blocul de piatră în care a fost găsită și, fără îndoială, reprezintă scheletul de Australopithecus cel mai complet descoperit vreodată până acum.

Primele fosile scheletice care aparțin lui ” Little Foot ” ( ” picior mic” în limba română ), au fost identificate de către paleoantropologul Ronald J. Clarke în 1994, când a clasat fosile descoperite anterior în Sterkfontein. Elementele în cauză proveneau din Grota Silberberg, o mare peșteră din rețeaua carstică Sterkfontein. RJ Clarke remarcă patru oase ale piciorului stâng ( terasamente, naviculare, cuneiform medial și primul metatarsian ), care au apartinut cu siguranță unui hominid și, fără îndoială, aceleiași persoane.

Little Foot este o descoperire excepțională datorită stării sale de conservare și a faptului că acesta este un schelet de hominid aproape complet, cu certitudine mult mai complet decât celebrul Australopithecus cunoscut cu numele ” Lucy „, descoperit în Etiopia în 1974 . Studiul acestor fosile va fi extrem de bogat în descoperiri științifice, dar el nu va putea începe până când oasele nu vor fi complet eliberate din piatră. Observațiile preliminare sugerează că această fosilă prezintă caracteristici diferite de cele ale Australopithecus africanus, dar și puncte comune și diferențe față de Australopithecus afarensis. O estimare inițială bazată pe magnetocronologie i-a atribuit lui Little Foot vârsta de aproximativ 3.3 milioane ani.

Noi mărturii vin mereu din preistorie pentru a ne ajuta să aflăm cine suntem și de unde venim. Vom afla vreodată și răspunsul la întrebarea „de ce”?

Articol scris de

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.Câmpurile obligatorii sunt marcate *

Blue Captcha Image Refresh

*