Tezaurul Pământului

Tezaurul PământuluiSe numeşte Tezaurul Pământului (Ksitigarbha, în sanscrită) şi este unul dintre cei mai veneraţi călugări budişti, un bodhisattva al compasiunii menit să-i elibereze pe cei aflaţi în suferinţă şi în infern, preluând sufletele credincioşilor şi îndreptându-le spre Paradisul Pământului Pur, fiind considerat şi un ocrotitor al oamenilor aflaţi în pragul morţii.

Se spune că în mâna dreaptă ţine un sceptru cu clopoţei, cu ajutorul căruia poate deschide porţile infernului, iar în stânga ţine un giuvaier strălucitor, cel al îndeplinirii tuturor dorinţelor, sau o perlă care iradiază o lumină strălucitoare în bezna subpământeană şi alină suferinţele păcătoşilor.

Legenda spune că el a trăit în timpul dinastiei Tang (618-907 d.Hr) ca un pustnic, pe muntele Jiu-hua shan din sudul Chinei, acolo unde i s-a înălţat după moarte un templu budist. Jurând că nu va ajunge în paradis până când nu va salva toate fiinţele vii din infern, el vine deseori printre oameni cu poveţe pe care, însă, nu toţi oamenii le cred.

Astfel, într-una din zile, ajunge într-un sat cu oameni săraci, ce-şi duceau viaţa de azi pe mâine, majoritatea pierzându-şi credinţa. Întâlnind totuşi un om credincios, călugărul îl povăţuieşte cum să se salveze din urgia care va veni peste satul lor, şi anume “când va vedea lemnul bradului din poartă colorat în roşu, să fugă din calea apelor, pe dealul din apropiere”.

Nu numai că nimeni nu l-a crezut, căci brad roşu nu se mai văzuse, dar sătenii au râs de el şi, ca să-şi bată joc, a doua zi i-au vopsit tulpina bradului cu vopsea roşie.

Ieşind din casă şi văzând bradul colorat în roşu, bunul credincios în zadar aleargă şi strigă să vină toată lumea pe deal, că nimeni nu-l urmează. El însă fugea, în timp ce toţi se prăpădeau de râs. Doar pentru puţin timp însă, căci în scurt timp satul era acoperit de apele venite în puhoi, cum niciodată nu se mai pomenise prin acele părţi…

Aceasta este o poveste adevărată, despre credinţă şi salvare.

Dacă ştiţi astfel de poveşti, aşteptăm să ni le trimiteţi la redacţie, spre publicare.

Articol scris de

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.Câmpurile obligatorii sunt marcate *

Blue Captcha Image Refresh

*