Blestemul Faraonului

Blestemul FaraonuluiTutankhamon (n. 1341 î.Hr. – d. 1323 î.Hr.) a fost un faraon din dinastia a 18-a, conducătorul Egiptului între anii 1333 î.Hr. – 1324 î.Hr. El este fiul faraonului Amenhotep IV (Akhenaton) și al reginei Kiya, făcând parte din Noul Regat, dinastia a 17-a, numită și Epoca de aur a faraonilor. S-a căsătorit la vârsta de 7 ani cu frumoasa Ankesenamon, sora sa vitregă, și a urcat pe tron la 9 ani. A murit la 18 ani, fie din cauza unei lovituri la cap ce i-a fost provocată de vizirul său, Ay, pentru a prelua puterea, fie omorât de soția sa pentru că nu-i făcea copii sănătoși, fie într-un accident de vânătoare.

Presupunerile sunt multiple și misterul străbate veacurile. În anul 1925, mumia lui Tutankhamon, mormânt găsit în Valea Regilor, a fost deschisă și analizată de către echipa arheologului egiptolog Howard Carter, sponzorizat de bogatul nobil englez, Lordul Carnarvon. Atunci când Carter și Carnavon au coborât treptele piramidei, Carnavon a fost înțepat de o insectă, iar când a tăiat-o cu o lamă, înțepătura s-a infectat, provocându-i o pneumonie, și apoi, pe 5 aprilie 1923, a decedat. De menționat că înainte de asta, canarul lui a fost mâncat de un șarpe (simbolul faraonului), chiar în ziua când mormântul a fost deschis. Apoi, alți zeci de oameni care au participat la descoperirea, paza și analiza mormântului, au murit în următorii 20 de ani, în condiții ciudate…

Unii cred că a fost de vină blestemul faraonului, cel care apare în multe inscripții în forma: „Cel ce va atinge mormântul faraonului, va fi răzbunat de leu, crocodil și de către hipopotam” sau „Moartea îi va secera pe cei care vor tulbura liniștea faraonului”. Se crede că moartea lui Carnavon ar avea legatură cu profanarea mormântului. Când l-au deschis, ca să scoată masca de aur, Carter ar fi trebuit să-i profaneze mumia. De aceea, mulți îl acuză pe Carter, că ar fi distrus toate doveziile morții sale și ar fi produs acel blestem.

Rămân multe întrebări și presupuneri legate de Blestemul celui mai celebru faraon din Valea Regilor, mumificat și perfect conservat de-a lungul timpului, însă singurul faraon îngropat fără inimă…

Articol scris de

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.Câmpurile obligatorii sunt marcate *

Blue Captcha Image Refresh

*