Degetul lui Dumnezeu – Nebuloasa Carina

Degetul lui Dumnezeu - Nebuloasa Carina Nebuloasa Carina (NGC 3372) este mare şi strălucitoare, şi include mai multe clustere de stele deschise, printre care Eta Carinae si HD 9312A, două dintre cele mai masive şi luminoase stele din galaxia noastră, Calea Lactee.

Nebuloasa se află la o distanţă estimată de 6.500 -10.000 de ani lumină de Pământ. Este o parte a constelației Carina şi conține mai multe stele de clasa O, fiind una dintre cele mai mari regiuni HII din Calea Lactee, și una dintre cele mai mari nebuloase difuze observabile, de patru ori mai mare și mai luminoasă decât Nebuloasa Orion. Magnitudinea sa aparentă este de 1,0.

Acesta a fost descoperită de către Nicolas Louis de Lacaille în 1751-1752, la Capul Bunei Speranțe.

*

Eta Carinae este o stea hipergigantică extrem de luminoasă, a cărei masă este estimată între 100 și 150 de ori masa Soarelui, având luminozitatea de aproximativ patru milioane de ori mai mare decât a lacestuia.

Întreaga nebuloasă a avut un aspect foarte diferit înainte de Marea erupție din 1840 care a umplut mediul înconjurător de praf, cu reducerea semnificativă a emisiilor de ultraviolete.

*

O parte din nebuloasa Carina este cunoscută sub numele de Keyhole – Gaura Cheii, un nume dat de John Herschel în secolul al XIX-lea. Nebuloasa Keyhole este de fapt un nor de molecule reci, de praf, mici și întunecate, nor care include filamente calde și luminoase de gaze fluorescente, ce pot fi diferențiate pe fundalul mult mai luminos al nebuloasei. Diametrul structurii nebuloasei este de aproximativ 7 ani lumină.

*

Mica nebuloasă din partea din stânga sus a fost numită „Degetul lui Dumnezeu”, din cauza asemănării sale cu un deget, în semn de onoare.

Articol scris de

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.Câmpurile obligatorii sunt marcate *

Blue Captcha Image Refresh

*