Strămoșii noștri preistorici cântau concerte în piatră, iar sunetul lor ne-a parvenit intact, dupa mii de ani, ca în exemplul pietrelor muzicale din Sahara neolitică.
Litofonul este un instrument muzical datând din preistorie, întâlnit în special în China. Este vorba de un instrument de percuție format dintr-un ansamblu de pietre sonore, așezat pe pământ ori suspendat, și lovit cu baghete de lemn ori cu alte pietre.
Litofon înseamna în traducere mot-a-mot ” pietre cu voce „, șlefuite, cilindrice, de 80-100 cm lungime, în cea mai mare parte descoperite de militarii staționați în coloniile din Africa la începutul secolului XX, pietre de o mare calitate sonoră.
Primul litograf saharian a fost identificat în 2004 de Erik Gonthier, care i-a dat numele de Stradivarius, datorită frumuseții sale.
Între Mauritania și Sudan există astfel de instrumente vechi de 10,000-4,500 ani, dar în preistorie se cânta de asemeni la stalactitele unei grote, numită ” prima sală de cinema a omenirii ” (Peștera Luray din China), sau la o mare piatră de temelie.
Ascultați miraculoasele sunete venite din preistorie !