Realitatea virtuală

Realitatea virtualăUrmătoarea revoluţie tehnologică, realitatea virtuală, este pe cale de a schimba societatea, prin Palmer Luckey, patronul de 21 de ani al firmei Oculus Rift, şi Mark Zuckerberg, cel care vede în Facebook cea mai socială platformă creată vreodată.

În fapt, realitatea virtuală este o simulare informatică interactivă, vizuală, sonoră şi tactilă, de ambient real sau imaginar, al cărei scop este o activitate senzorial-motrică şi cognitivă într-un mediu artificial, imaginar, simbolic, ori o simulare a anumitor aspecte ale lumii reale, prin interfeţe senzoriale: vizuale, sonore, tactile, olfactive.

Este aceasta o idee modernă a timpurilor noastre?

Nicidecum, pentru că originea ei se regăseşte în alegoria Grotei lui Platon, ori în Discursul metodei lui Descartes, în ipoteza în care dovezile simțurilor sale ar putea fi doar o serie de iluzii coordonate de un duh rău, după care Descartes ia în considerare şi ipoteza existenţei unei realităţi obiective independente de simţurile noastre.

De câţiva ani există deja aplicaţii în diverse domenii:

Simulatoare în conducere de autovehicule, industrie aero-spaţială, medicină;

Aplicații medicale: tratament de fobii, psihoterapie cognitiv-comportamentală, chirurgie, tratament în convalescență, dezvoltarea de implanturi ortopedice;
Aplicatii nucleare : facilități de dezmembrare din medii contaminate.
Viitorul va fi virtual?

Articol scris de

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.Câmpurile obligatorii sunt marcate *

Blue Captcha Image Refresh

*