Zânele din Cottingley

Zânele din CottingleyÎn 1917, când au fost făcute pozele celor două verişoare, Elsie Wright de 16 ani şi Frances Griffiths de 10 ani, suprapunerea imaginilor fotografice nu era cunoscută. Celebrul scriitor Arthur Conan Doyle le-a văzut şi a fost puternic impresionat, folosindu-la la ilustrarea cărţii sale The Coming of the Fairies, căci cele cinci fotografii le arătau pe fete înconjurate de zâne ce păreau a fi foarte reale.

Mai târziu, în 1966, un jurnalist de la Daily Express o regăseşte pe Elsie care îi spune că ea crede că şi-a fotografiat nici mai mult, nici mai puţin, decât propriile gânduri…

La începutul anilor 1980, Elsie şi France, de-acum în vârste de aproximativ 80 de ani, declară că în copilărie, ele vedeau mereu zâne şi se jucau împreună, de aceea apariţia acestora în fotografii nu putea să le surprindă deloc. Se pare că tocmai de aceea părinţii le-ar fi dat un aparat de fotografiat, pentru a putea imortaliza “micul popor de zâne” din pădure, despre care mereu povesteau acasă.

Edward Gardner lansează ideea că fetele au fotografiat adevărate spirite şi cere negativele filmelor. Fiind un familiar al trucajelor vremii, după o atentă examinare, el declară că nu a văzut niciun semn de trucaj, pozele fiind adevărate.

Urmează un celebru expert în fotografie, Harold Snelling, cu treizeci de ani de experienţă. Concluzia lui era că pozele sunt autenice, negăsind nici el vreun semn de trucaj. Deşi evită a rosti cuvântul “zâne”, el afirmă totuşi că aparatul a fotografiat exact ce se afla în faţa lui în acel moment.

Şaizeci de ani mai târziu, fotografia retuşată devine celebră.

Cerându-i-se firmei Kodak să verifice autenticitatea pozelor, aceasta recunoaşte că pozele nu arată niciun fel de semn de trucaj, însă refuză eliberarea unui certificat de autenticitate, deoarece “zânele nu există”, după cum declară un reprezentant al firmei.

Scriitorul Conan Doyle împreună cu Arthur Wright, Edward Gardner, Harold Snelling şi mulţi experţi au continuat mulţi ani analizele negativelor şi ale plăcii fotografice, declarând că recunoaşterea autenticităţii lor obligă admiterea misterului în viaţa noastră, într-o lume a materialismului spiritului, prezentă în secolul XX.

James Randi, cunoscut ca demistificator al fenomenelor paranormale, afirmă în anul 1978 că acestea sunt falsuri, fără însă a explica prin ce procedeu puteau ele a fi făcute la vremea aceea, în 1917.

France a decedat în 1986 iar Elsie în 1988, însă zânele fotogrfiate de ele au rămas în istorie, făcând obiectul multor cercetări, analize şi controverse.

Articol scris de

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.Câmpurile obligatorii sunt marcate *

Blue Captcha Image Refresh

*